Image12

Chatbot – robot budućnosti

Chatbot – robot budućnosti

Još uvek nije osmišljen softver koji je razvijen približno čoveku, ali ide se ka tome. To možemo zaključiti iz sve većeg interesovanja nauke za razne vidove robota, između ostalog zbog ubrzanog razvoja chatbot-a. Chatbot je računarski program koji vodi konverzaciju audio i tekstualnim putem, i sve je češći način komunikacije sa korisnicima. Naš tim je iz tog razloga razvio jednog od prvih chatbot-a na tržištu Srbije. CodeIT chatbot kreiran je za Facebook Messenger i služi bržoj i lakšoj komunikaciji korisnika i kompanija.

Ako osmisliš veštačku inteligenciju, to je poslednja stvar koju ćeš morati da osmisliš.

Ovo su reči Skota Feniksa, jednog od osnivača kompanije Vicarious, koja se bavi izgrađivanjem softvera koji će moći da razmišlja i uči poput čoveka.

AI chatbot robot

chatbots

www.martechadvisor.com

Za razliku od Rule-based chatbot-a, koji u pitanju prepoznaje određene termine i obrasce pomoću kojih bira neki od unapred osmišljenih odgovora, njegov „stariji brat“, AI chatbot , ide daleko dalje. AI chatbot svojim ubrzanim razvojem skreće pažnju na veštačku inteligenciju više nego ikad dosad. AI chatbot ne razume samo zahteve, već i namere i kontekst. Uz to, on neprekidno postaje pametniji, učeći iz konverzacija sa korisnicima.

Globalno, dobre primere vidimo od velikih igrača, kao što su Alexa, Google home i Siri. Velikom brzinom ovaj softver se razvija i postaje sofisticiraniji, ali nije ni blizu dosegnuo svoj puni potencijal! Jedna od prepreka za eksploziju chatbot-a jeste to što treba da uči, tj. treba ga učiniti dovoljno atraktivnim potrošačima da bi mu se posvetili.

Budućnost chatbot-a

chatbot

http://www.vertextechnology.comJedan od stručnjaka iz ove oblasti, Erik Monšalin, smatra da ove prepreke ipak nisu nepremostive. On kaže da vidi skok u evoluciji chatbot-a u narednih nekoliko godina. Sa njim se slažemo i mi, mladi stručnjaci iz CodeIT tima, jer se bavimo razvojem jednog od prvih chatbot-ova na tržištu Srbije. Pokazalo se da chatbot robot umnogome pomaže lakšoj i bržoj komunikaciji sa potrošačima. Potreba za chatbot-om raste svakog dana i uskoro će biti nezamislivo poslovati bez jednog ovakvog saradnika! Pročitajte više o CodeIT chatbot-u i uputite se u široko polje njegove primene!

previousnext