F8 konferencija

F8 konferencija – 5 ključnih noviteta

Konferencija za developere

Prvog i drugog maja, u gradu San Hozeu u Kaliforniji, održana je F8 konferencija – ovogodišnja konferencija za Facebook developere. U trajanju od dva dana predstavljeni su noviteti koje kompanija Facebook uvodi za Facebook, Instagram, WhatsApp i Oculus.

Zakerbergov govor

 

Ovogodišnja F8 konferencija je otvorena Mark Zakerberg -ovim izvinjenjem za skandale koji su bili aktuelni u prethodnom periodu. Pozivajući se na skorašnje optužbe, koje se tiču narušavanja privatnosti korisnika, predstavio je nove postavke privatnosti na Facebook-u. Osnivač ove društvene mreže potrudio se da povrati poverenje i podstakne developere na dalje razvijanje svojih platformi. Izdvojili smo 5 novina koje će se ostvariti u narednom periodu, a za koje smo procenili da će korisnike ovih društvenih mreža interesovati:

 

Facebook Dating

 

Interesantna novina – Facebook želi da svojim sadašnjim i budućim korisnicima nađe srodne duše: nova opcija korisnicima će predlagati partnere prema njihovim interesovanjima i zajedničkim prijateljima, i omogućiti traženje partnera preko grupa i događaja za koje su zainteresovani. Funkcija će omogućiti slanje poruka korišćenjem samo imena i započinjanje razgovora van glavne Facebook ili Messenger aplikacije, i neće biti omogućeno slanje slika. Beta testiranje ove opcije očekuje se u narednom periodu.

 

OCULUS GO

Facebook samostalnu virtuelnu stvarnost sada možete kupiti za 199 $. Novi Oculus Go će podržati društvena iskustva kao što je Watch Party, multiplejer igra, pa čak i živi prenos koncerata, predstava i ostalih manifestacija koje se prenose uživo. Pored slušalica, sada je predstavljeno i Oculus TV čvorište, koje će omogućiti stream sadržaja sa ESPN-a, Netflix-a, Showtime-a i još mnogo toga. Neke od ovih usluga su dostupne preko Hulu-a već neko vreme, ali će novo čvorište omogućiti više opcija onima koji ulažu u inovativne slušalice.

 

Novi Instagram Story

Novi Instagram StoryVećina ažuriranja za Instagram sada dolazi do najpopularnije funkcije aplikacije, a to je Story. Uskoro će korisnici moći da koriste AR filtere za lice od brendova i influensera, bez čekanja da Instagram izbaci svoje. Korisnici će takođe dobiti više opcija za postavljanje sadržaja. Na primer, GoPro klip će se uskoro moći isecati i prenositi pravo na Instagram Story, ili možete podeliti ono što trenutno slušate na Spotify-u, sa mogućnošću otvaranja pesme u toj aplikaciji.

 

Čišćenje „Istorije“


Kada korisnik želi da napusti Facebook zbog nagomilanih stvari koje više ne želi, biće mu ponuđena alternativa – čišćenje kolačića i istorije pretraživanjaErin Egan, direktorka sektora za privatnost, izjavila je kako ćete i dalje videti prilagođene oglase, ali naravno, oglašivači neće dobiti podatke o vama. Drugačije rečeno, kompanija će i dalje koristiti vaše podatke, samo što će oni biti uopšteniji, odnosno neće se tako lako dolaziti do nečijih privatnih preferencija.

 

WhatsApp grupni video pozivi i stikeri!

 

 

Nakon što se zahvalio suosnivaču WhatsApp-a, Janu Koumu, koji je nedavno objavio odlazak iz kompanije, Mark Zakerberg je podelio nekoliko priča o uticaju WhatsAppa širom sveta. Kompanija je otkrila da 450 miliona korisnika na dnevnom nivou deli svoje priče preko WhatsApp Story funkcije. Pored ovoga, preko WhatsApp-a se svakog dana pošalje 65 milijardi poruka. WhatsApp i Instagram dobijaju mogućnost grupnih video poziva za do 4 korisnika. WhatsApp takođe dobija neke dodatke kao što su novi stikeri. Uz to, spremaju se i funkcije namenjene poslovnim korisnicima.

previousnext