Kako do posla kao junior developer

Kao i u svakom drugom poslu senior ili ekspert se ne postaje preko noći.

Ne treba zaboraviti da je svaki senior bio najpre početnik, pa medior i tek onda to što je danas.

Koliko godina iskustva treba da ima junior? Šta je to što bi morao da zna? Na koji način se stiže kao junior do prvog posla?

Na sva ova pitanja odgovaramo u današnjem tekstu.

 

Najčešći mitovi o junior developerima

Priče da se programiranje može naučiti brzo i lako; uz određeni kurs dovoljno vam je pola godine da biste postali junior – kao što možete pretpostaviti takve priče u praksi brzo padaju u vodu. 

Frontend ili backend?

Da li želite da budete frontend, backend, full stack progamer ili biste možda najviše voleli da se bavite razvijanjem mobilnih igrica? Koje programske jezike morate znati da biste započeli karijeru? 

Od Junior Frontend Developera očekuje se poznavanje HTML-a, CSS-a, JS i poznavanje jednog od Frameworka kao što su React, VueJS ili Angular. 

Od Junior Backend developera očekuje se poznavanje PHP-a, Pythona ili Java. Backend developer je zadužen da sve ono što ne vidimo kada otvorimo neku web stranicu besprekorno funkcioniše.  

 

Kako započeti karijeru kao junior

Čekati prvi posao da biste napisali prvi kod nikako nije dobra odluka. Postoji nekoliko načina da vežbate kodiranje i konstantno se usavršavate.

 

Freelance poslovi

Sigurno ste do sada čuli za freelancere i poslove koji se mogu objavljati part-time i full-time na nekoj od poznatih platformi.

Neke od najpoznatijih platformi su Upwork.com, Freelancer.com, GoLance, Fiverr i PeoplePerHour. Otvorite profil stavite povoljnu cenu sata kako biste privukli prve klijente i uspeli vremenom da sakupite dovoljno iskustva koje će dobro izgledati u Vašoj biografiji.

 

Potražite firme koje nude (ne)plaćenu praksu

Praksa je oduvek bila dobar način da se stekne iskustvo u kompanijskom okruženju. Od izuzetnog je značaja ne samo steći znanja već i funkcionisati u pravom timu dok radite na realnim projektima.

Ujedno ukoliko se pokažete kao vredan član tima može se vrlo lako dogoditi da od firme dobijete ponudu za posao.

 

Učite koristeći besplatne izvore znanja

Koristite besplatne ili jeftine izvore znanja kao što su Udemy kursevi, YouTube tutorijali ili Freecodecamp. Svaki početak jeste težak, al uz konstantan rad rezultati neće izostati.

 

Junior developer na razgovoru za posao

Određena znanja i veštine ste stekli i krećete u potragu za “pravim” poslom. Ne zaboravite da nabrojite sve pa i najmanje projekte na kojima ste radili. 

Pokušajte da se stavite u poziciju firme koja zapošljava. Njihov zadatak ne svodi se isključivo proveru vaših znanja već i osobina – hoćete li se kao osoba lako uklopiti u postojeći tim njihovih programera.

Pripremite odgovore na sva ova pitanja:

• Koje programske jezike poznajete?
• Šta vas najviše zanima u razvoju softvera?
• Kakvo je vaše iskustvo kao junior programera?
• Koje su bile vaše odgovornosti na poslednjoj poziciji?

 

I na kraju šta se to od Vas očekuje?

Od Juniora se više od samih tehničkih znanja očekuju spremnost i želja za učenjem u okviru tima.

previousnext