Mehanizmi employer brandinga u IT zajednici

Prema rezultatima prošlogodišnjih istraživanja, preko 86% HR profesionalaca potvrdilo je da je regrutacija kandidata postala više stvar marketinga, ali i da je employer branding važniji i uticajniji nego ikada.

Da li ste znali da polovina zaposlenih ne želi da sarađuje sa kompanijom koja je na “lošem glasu” čak i kada nude veće zarade? 

Šta je employer branding?

Employer branding je ona jedinstvena nit koja privlači buduće članove vašeg tima.

Svaka kompanija ima određenu reputaciju, bilo da aktivno radi na njenom građenju ili ne. Employer Branding je koncept promocije organizacije kao poželjnog poslodavca za specifičnu ciljnu grupu. Cilj ovog koncepta je da se od kompanije napravi takva vrsta brenda koja će konstantno privlačiti potencijalne zaposlene, ne samo kako bi ih zaposlila već i trajno zadržala. 

Zašto je employer branding važan?

Danas, posebno u IT industriji važnije je nego ikad pronaći i motivisati kvalitetne kadrove kako bi postali deo Vaše organizacije. 

Na ovaj način kompanija će sasvim sigurno unaprediti poslovanje i biti u mogućnosti da ponudi nešto više od plate. Krajnji cilj Employer Branding-a je stvaranje želje kod kandidata da radi za određenu kompaniju, a ne konkurenta. Cilj je postati prepoznatljiv po tome što su zaposleni zadovoljni ponuđenim uslovima.

 

Employer branding u IT zajednici

Tehnološke kompanije su na čelu “rata” za talente, a izazovi prevazilaženja nedostataka veština i zadržavanja zaposlenih na konkurentnom tržištu znače da je brendiranje poslodavaca postalo strateški imperativ. 

IT zajednica je delom u prednosti u odnosu na ostale oblasti poslovanja, budući da se tehnologija uvek razvija, a inovativno razmišljanje i fleksibilnost idu ruku pod ruku sa organizacionim načinom razmišljanja.

 

Employeer branding započinje tokom procesa regrutacije

Potencijalni zaposleni mogu proširiti informacije o negativnom iskustvu tokom procesa regrutacije. Od izuzetnog je značaja da kompanije nude visokokvalitetno iskustvo svim kandidatima tokom kompletnog procesa zapošljavanja.

Kandidati od  organizacija očekuju transparentnost i povratne informacije.

 

Aktuelna ponuda vrednosti

Aktuelna ponuda vrednosti za zaposlene ključna je za brendiranje. Slično marketinškim principima, ponuda jedinstvenih vrednosti zaposlenima (poznata i kao employee value proposition) autentična je ponuda na tržištu rada. Govorimo o ponudi koja će postati ključni razlog zbog kojeg će ljudi odabrati određenu firmu, a ne neku drugu. 

Ova ponuda podrazumeva beneficije, povlastice, nagrade i druge vrednosti koje očekuju zaposlene u okviru kompanije.

 

Transformacija počinje iznutra

Poboljšanje iskustva zaposlenih je od suštinskog značaja. Transformacije počinju iznutra, zato   način na koji se kompanija ophodi prema zaposlenima i uređuje njihovo radno mesto utiče na opšti utisak o radu u okviru firme.

 

Šta zaposleni u IT industriji žele

Iako je 93% zaposlenih u IT industriji navelo platu i beneficije kao glavne adute prilikom zapošljavanja, nekoliko faktora navedeno je odmah nakon plate. 

Zaposlenima su izuzetno važni lokacija, fleksibilno radno vreme, mogućnost napredovanja, mogućnost za usavršavanje i nadogradnju postojećih znanja.

 

Najbolji primeri employer branding-a u tech industriji

Google ima zvaničnu stranicu posvećenu deljenju informacija o “životu u Google-u” – Life at Google

Microsoft Life je Instagram nalog na kome zaposleni iz ove firme mogu da dele fotografije i video zapise o svom radu. 

Cisco na odličan način koristi  naloge na svojim društvenim mrežama za deljenje priča o njihovom employer branding-u.

 

Zaključak

Privlačenje talenata na današnjem konkurentnom tržištu nije jednostavan i brz proces. Ali sa jakim employer brendingom poslodavac možete izgraditi reputaciju na najbolji način i poboljšati šanse za pronalaženje, ali i zadržavanje najkvalitetnijih kadrova.

 

previousnext