Image12

Ošišana latinica – više ne?

ošišana latinica

Ošišana latinica – više ne?

Ako vaše ime ili ime vaše kompanije/brenda sadrži karaktere poput č, ć, š, ž, đ… od 10. decembra 2018možete da registrujete i naziv domena sa tim karakterima! Više nije neophodna „ošišana“ latinica i  da se predstavljate  sa npr. Opacic.rs ako se prezivate Opačić.rs. Takođe, ako vam je dosadilo da vas oslovaljavaju u ženskom rodu jer imate domen Mica.rs a zapravo ste Mića, možete napokon da ispravite grešku i registrujete Mića.rs.

Kao što je to bilo na početku registracije .СРБ domena i sada će prednost za registraciju željenog IDN naziva imati samo registranti koji već imaju registrovan .RS domen, a kome odgovara takav .RS IDN naziv. Ova prednost, odnosno prvi period registracije, trajaće do 05.03.2019. kada će početi slobodna registracija IDN domena, nezavisno od .RS domena.

Ukoliko nemate .RS domen a želite što pre da zauzmete neki .RS IDN domen, možete registrovati adekvatan .RS domen ako je slobodan, pa na osnovu toga steći prednost za registraciju .RS IDN domena. U suprotnom, biće neophodno da sačekate početak slobodne registracije 05.03.2019.

Procedura registracija IDN naziva domena u periodu početne registracije će se malo razlikovati od standardne. Zahtev za registraciju u ovom periodu počinjete na RNIDS: idn.rnids.rs. Bitno je da znate koja je mail adresa navedena kao mail adresa registranta za vaš .RS domen.

Po podnetom zahtevu na vaš mail stiže mail od RNIDSa sa linkom da potvrdite da ste zaista vi zatražili registraciju navedenog domena. Ovo je i zgodna prilika da pažljivo proverite da li je unet ispravan naziv domena koji želite da registrujete.

Klikom na link potvrđujete registraciju, nakon čega možete očekivati predračun za registraciju od strane OR preko koga ste registrovali svoj .RS domen. Tokom perioda početne registracije .RS IDN domen možete registrovati samo preko OR koji je nadležan i za .RS domen u tom trenutku, ali se nakon registracije može raditi transfer, promena vlasništva za taj .RS IDN naziv, kao menjati DNS i drugo, odnosno omogućiti mu da “živi” kao zaseban domen, nezavisno od svog parnjaka.

Cene za registraciju .RS IDN domena su iste kao i cene za registraciju odgovarajućih .RS domena, u svim domenskim prostorima (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS, .IN.RS).

Tokom početnog perioda registracije važiće jednostavno pravilo da IDN nazivi domena mogu da se kreiraju tako da jedno IDN slovo odgovara jednom ASCII slovu („1 na 1“).

U praksi to znači da pažnja.rs može da registruje samo neko ko je već registrovao paznja.rs i niko drugi. To takođe znači da pčelar.rs može da registruje neko ko je već registrovao pcelar.rs, ali ne i neko ko je registrovao pchelar.rs , jer su „ch“ dva slova, a pravilo glasi „1 na 1“. Registrant naziva chvarak.rs može da registruje čhvarak.rs ili ćhvarak.rs, ali ne i čvarak.rs. Takođe, IDN .RS domen može biti registrovan samo u istom adresnom prostoru.

 

Izvor: mcloud.rs

previousnext