stadia

Stadia-Googlova revolucija u oblasti video igara

Koliko puta ste samo pomislili da je gejmerska industrija već prevazišla očekivanja svih svojih pristalica i ljubitelja i da bar još neko vreme nećete naići ni na kakve krucijalne promene i novitete?

Ukoliko ste vi jedni od nas koji smo živeli u tom ubeđenju, prevarili ste se, jer ovoga puta novost stize pravo iz Googla pod nazivom Stadia . Ovaj Googlov gejming servis pruža užitak uživanja u omiljenim aktivnostima mnogih, bez potrebe za konzolom, kablovima, diskovima, i onim nefizičkim aspektima, kao sto su naručivanje, preuzimanje i druga ograničenja.

Drugim rečima, igre za sve i svugde, za svako doba dana i noći. Reč je o servisu koji podržava najkvalitetniji streaming igara i HDR standard prikaza. Cloud streamingom se uklanja potreba za jakim kompjuterom kod kuće i potrebno je samo da imate dovoljno brz internet kako video ne bi kasnio i naravno, bar toliko jak uređaj da može da pokreće video u HD/4K rezoluciji. Kako Google navodi, brzina interneta, potrebna za nesmetano igranje u rezoluciji od 1080p je 25Mbps. Sve ostalo je na računarima sa servera, koji prikazuju igru i šalju video ka vama.

Google Stadia omogućuje povezivanje i medju platformama, što znači da bi igrači u istim igrama mogli da se međusobno takmiče sa i protiv igrača koji koriste različite uređaje, bilo da su to PC, Xbox ili Play Station urađaji. Stadiu će podržavati i uredjaji poput laptop i desktop računara, Smart televizora kao i mobilni telefoni i tableti.

Nova igrica spremna da ugleda svetlost dana

Pripremljena je i prva igrica pod nazivom Doom Eternal, koja ce raditi u 60 frejmova i 4k rezoluciji. Stadiu ce podržavati Google uređaji i pretraživači, a očekuje se da će postati dostupna tokom 2019. godine. Stadia opcije će biti integrisane kroz set  Googlovih aplikacija, prvenstveno, YouTuba, čime ce biti omogućen lak i brz video striming, a na YouTube sadržaj o igrama biće dodato i Stadia dugme.

Google je baš rešio da nadmaši sve dosadašnje poteze vezane za revolucije u oblasti video igara, a resursi kojima raspolaže, svakako da obećavaju još mnogo toga novog i inovativnog, doduše, nadamo se ne tako brzo, ipak bismo voleli malo da uživamo u ovome što su nam trenutno pripremili.

previousnext