Značaj edukacije u IT-ju

Za svaku kompaniju važno je da ulaže u konstantnu edukaciju zaposlenih. Pametnim ulaganjem u zaposlene ne samo da će radnici biti motivisaniji i srećniji već ćete najnovije informacije moći da primenite u svom poslovanju.

Edukacija je posebno važna za IT sektor. 

Za softver inženjere i developere od krucijalnog je značaja praćenje poslednjih tehnoloških trendova. Veštine koje su bile validne pre nekoliko godina danas se mogu smatrati prevaziđenim. Ukoliko ne investiramo u učenje rizikujemo da izgubimo konkuretnost.

 

Ulaganje u edukaciju nekada i sad

U razvijenim zemljama kompanije i te kako prepoznaju značaj usavršavanja zaposlenih. Pre tri decenije u Velikoj Britaniji čak polovina kompanija nije imala fond za edukaciju. Nakon jedne decenije, velike i srednje kompanije su počele da ulažu velika sredstva u obuke. 

Svaka kompanija koja želi da održi korak sa konkurencijom trebalo bi da obezbedi svojim zaposlenima dva odsto ukupnog broja radnih sati za treninge i unapređenje znanja.

Kao odličan primer može nam poslužiti koncept kontinuiranog učenja od tech giganata kao što su Microsoft, Google, Cisco, Apple.

Dok Google razvija „kulturu učenja“, Microsoft je usvojio „razvojni mindset“.

 

Kako to Microsoft radi

Microsoft podržava kulturu učenja uz niz razvojnih mogućnosti. U ovoj kompaniji veruju da bi obuka trebalo da bude više od formalne nastave. Mogućnosti u Microsoftu uključuju:

  • Personalizovani i integrisani načini učenja putem LinkedIn Learning-a i Microsoft Learning-a.
  • Učenje u učionici uz adekvatno deljenje znanja i sadržaja. 
  • Mogućnost napredovanja.

Kako to Google radi

Google: G2G (Googler-to-Googler) metoda obuke

U Googleu se 80% kompletne obuke sprovodi zahvaljujući mreži zaposleni-zaposlenom koja se još naziva Googler-to-Googler ili “g2g”. Program učenja “g2g” kreiran je za razmenu znanja u različitim oblastima, tako što jedan zaposleni uči drugog.

 

Benefiti edukacije zaposlenih u IT sektoru

Praćenje poslednjih informacija i najnovijih tehnologija obavezni su u razvoju svakog ambicioznog profesionalca. U dinamičnoj industriji kao što je IT, praćenje inovacija iz oblasti u kojoj poslujete je neophodno. 

Specijalizovane škole za IT odličan su način da se “obnove” stare i steknu nove veštine. Međunarodno priznati sertifikati na najbolji način svedoče o stručnosti zaposlenih.

 

Manji odliv zaposlenih

Pružanje sveobuhvatne podrške IT stručnjacima i unapređivanje njihovih veština nesumnjivo donosi obostranu korist, kako zaposlenom tako i firmi za koju radi.

Prema najnovijim istraživanjima u IT industriji je daleko veća fluktuacija zaposlenih nego u drugim delatnostima. Stručnjaci iz IT sektora obično provedu i do godinu dana manje na određenoj poziciji u odnosu na druge zaposlene. Poslodavci  ovu pojavu pokušavaju da  isprave češćim unapređenjima. Jedan od boljih načina da se zaustavi odliv najkvalitetnijih radnika je ulaganje u njihov razvoj.

Ulaganje u obuku postojećih radnika daleko je produktivnije umesto davanja novca na troškove zapošljavanja. Učenjem novih stvari koje će im pomoći u razvoju karijere, vaši zaposleni će se osećati cenjeno, a samim tim će ostati lojalni.

 

Povećana angažovanost na radnom mestu

Redovne inicijative za razvoj motivišu zaposlene, dok  organizovani  programi i obuke uspostavljaju evaluaciju veština zaposlenih.

Sa jedne strane usavršavanje zaposlenih u IT sektoru može biti skupo, ali sa druge skupe su i beneficije koje se ne odnose na plate, a trebalo bi da spreče njihov odlazak. 

Korist je obostrana pa bez dvoumljenja možemo zaključiti da ulaganje u razvoj IT stručnjaka ima izuzetnu vrednost, posebno na duže staze.

 

Značaj edukacije u našoj kompaniji

U kompaniji CodeIT svesni smo značaja edukacija i maksimalno ulažemo u razvoj novih, interesantnih projekata koji daju prostora za učenje i usavršavanje. Naši zaposleni rado dele sopstvena znanja, a budući da pažljivo slušamo njihove zahteve, na mesečnom nivou organizujemo različite radionice i edukacije. 

previousnext